Na výstave Remeslá Novohradu je aj zárubňa z už nejestvujúceho mlyna

24.05.2012 Lučenec

Lučenec 24. mája (TASR) - Cechové truhlice sa stali najobdivovanejšou atrakciou výstavy Remeslá v Novohrade včera a dnes, ktorú návštevníkom aktuálne ponúka Novohradské múzeum a galéria v Lučenci. Ako pre TASR povedala kurátorka výstavy Michaela Škodová, najmä najmladším návštevníkom sa páči bohatá výzdoba, podľa ktorej hádajú, akí remeselníci truhlicu vlastnili. Fascinujúce na starých truhliciach sú aj tajné zásuvky, ktoré sa otvárajú iba vďaka rôznym mechanizmom.

Novohradské múzeum a galéria v Lučenci vystavuje zbierkové predmety o remeslách ešte do 30. júna. Na jednom mieste sústredili predmety z vlastných zbierok, ale pomohli im aj kolegovia z Hradného múzea vo Fiľakove. "Napriek tomu, že obyvateľmi Novohradu boli v minulosti najmä roľníci a pastieri, okrem poľnohospodárstva a domáckej výroby sa venovali aj remeselnej činnosti. Remeselníci v mestách Lučenec a Fiľakovo a na hradných panstvách v Haliči a Divíne sa združovali do cechov, či už samostatných alebo spoločných. V zbierkach Novohradského múzea a galérie sa, žiaľ, nachádza len niekoľko hmotných pamiatok bohatej cechovej histórie Novohradu. Konkrétne je to cechová truhlica, cechový krčah a zápisnica hrnčiarskeho cechu z Haliče, zvolávacia tabuľka cechu halenárov z Lučenca, pečatidlá cechu obuvníkov z Divína, hrebenárov a združeného cechu. V našich depozitároch sa však nachádza množstvo rôzneho náradia a nástrojov, čo nás priviedlo k myšlienke pripraviť túto výstavu a pootvoriť tak dvere, za ktorými sa rodili nádherné a puntičkársky spracované výrobky," povedala Škodová.

Na výstave v Lučenci možno po prvý raz vidieť aj autentickú kováčsku dielňu či pozostalosť majstra remenára z Lučenca. Množstvo predmetov vystavujú vôbec prvýkrát. "K najzaujímavejším exponátom výstavy Remeslá Novohradu včera a dnes určite patrí drevená zárubňa, ktorá dokumentuje existenciu mlynov na území Novohradu. Pochádza z mlyna v Boľkovciach. Bola osadená v roku 1826. Ako zbierkový predmet sa do múzea dostala po zbúraní mlyna. Na prvý pohľad sa od ostatných dobových zárubní nelíši, k mlynárstvu ju priraďuje výzdoba v podobe vyrezávaného erbu," doplnila etnologička Novohradského múzea a galérie a kurátorka výstavy v Lučenci.
 

Vyberte región